HUMANITARNI AKTIVIST, ALIEVSKI MUSLI, POKRENUO TUŽBU PROTIV TALIJANSKOG MINISTRA

ALIEVSKI MUSLI, talijanski građanin, Rom, podrijetlom iz Makedonije, predao je tužbu Državnom odvjetništvu u Rimu protiv zamjenika premijera i ministra unutarnjih poslova, Mattea Salvinia, zbog širenja mržnje na rasnoj i etničkoj osnovi.
Talijanski ministar unutarnjih poslova, Matteo Salvini, svojom propagandom stvara monstrume.
Otkad je u lipnju 2018. na vlast stupila koalicija Pokret 5 zvjezdica (Movimento 5 stelle) i Sjeverna liga (Lega nord), agresije i napadi na strance, na migrante, ali i na građane Italije koji imaju drugačiju boju kože, povećavaju se eksponencijalnom brzinom. Atletičarka nigerijskog podrijetla koja brani nacionalne boje Italije, doživjela je napad u kojem je riskirala gubitak oka. Maloljetnici zračnom puškom pucaju u migrante, jedan deklarirani fašist, ogrnut talijanskom zastavom, puca – ovaj put iz pravog oružja – na grupu Nigerijaca…primjera, nažalost je svakim danom sve više.
Govoreći o Romima, Salvini tvrdi da je potrebno njihovo “popisivanje” te, “ako su stranci nelegalni, treba ih izbaciti iz države, dok oni koji imaju državljanstvo, mogu nažalost i ostati”. Dodao je još i da se radi o “parazitima društva”.
 Alievski Musli, 30-godišnji radnik iz Pesara, društveni aktivist, osnivač humanitarne udruge STAY HUMAN koja pomaže izbjeglicama iz svih ratova, podnio je, preko svog odvjetnika tužbu protiv Ministra, na bazi člana Zakona 654/1975, koji se odnosi na zabranu svih rasističkih diskriminacija, a posebne kazne su predviđene za one koji “propagiraju ideje zasnovane na superiornosti ili na rasnoj mržnji”.

 

 Salvini je izjavio da je “počašćen” i da je “tužba još samo jedna medalja u nizu”.
U brojnim intervjuima za talijanske medije, Alievski izjavljuje “kako je donio odluku koju svih ovih godina nitko nije imao hrabrosti donijeti. Nakon godina uvreda, diskriminacije, negativnih stereotipa…došlo je vrijeme da se kaže dosta. Da se ne ponovi 1944. godina (Romi u Auschwitzu, npr).
 Zamolili smo Alievskog za kratki intervju s posebnim osvrtom na Hrvatsku, gdje smo i sami svjedoci brojnih epizoda netrpeljivosti prema “drugima i drugačijima”.
 I ovdje u Hrvatskoj, a nažalost i šire na Balkanu, imamo situaciju sličnu onoj u Italiji. Odbijamo migrante, postavljaju se bodljikave i žilet žice (postavlja ih Slovenija na granici s Hrvatskom, npr), puca se po vozilima s izbjeglicama…u Italiji?

Nažalost, svima nam je poznata hrvatska politika prema izbjeglicama i migrantima, a premda u Italiji odnos prema izbjeglicama trenutno nije toliko neprijateljski – općenito govoreći – s političkim mjerama koje se usvajaju, ubrzo će i Italija postati kao Hrvatska. Već smo svjedoci takve situacije, eto, čak se i puca po onima koji imaju drugačiju boju kože ili pripadaju drugoj rasi.

Vaša odluka da podnesete tužbu Državnom odvjetništvu protiv ministra Salvinia je zasigurno čin građanske hrabrosti. Zašto, nitko barem na ljevici u Italiji, nije ni pomislio na sličan gest, puno lakši i jednostavniji, jer bi se radilo o organizacijama, a ne o pojedincu koji se izlaže u prvom licu?

To pitanje bi trebalo uputiti ljevici. Moje osobno mišljenje je da u Italiji, ljevica koja bi se brinula za slabije, za strance i za radnike, ne postoji već niz godina.

Zašto mnogi Talijani tvrde da “Romi kradu, ne plaćaju struju“…?! Da li zlo proizlazi samo iz općeg neznanja?

U Italij je prisutno neznanje o mnogim temama, a u takve teme spadaju i Romi. Mnogi Talijani, čak i zbog izvjesnog komoditeta, radije vjeruju u „fake news“ koje se provlače po društvenim mrežama ili u ono što im serviraju mediji koji time samo povećavaju klimu nesnošljivosti i potkrepljuju mržnju.

Čemu onda toliko neznanje i kome to koristi? Najveći broj Roma u Italiji (99%) su građani te države, kao i Vi sami, uostalom.

Sasvim sigurno, od toga najviše koristi, najviše podrške, imaju stranke kao što je Salvinieva Sjeverna liga, stranke koje dobivaju glasove zbog straha i neznanja. Stoga, nije im uopće u interesu da daju točne podatke koji bi štetili njihovoj političkoj poziciji.

Ovdje u Hrvatskoj prijetnje nezavisnim novinarima postaju sve smjelije, a Vlada ih zanemaruje komentarom da se radi o “nesporazumu“. Sigurno ste i Vi dobivali prijetnje, da li je netko službeno reagirao?

 Trenutno nema nikakvih prijetnji, izuzev rasističkih i uvredljivih komentara na društvenim mrežama koje svakodnevno dobijam, naročito kad se radi o “nezgodnim” temama.

Zašto nisu brojniji građani koji bi prepoznali opasnost od rasizma? Sigurno su Vam poznati stihovi protestantskog svećenika Martina Niemollera koji je davno napisao “Kad su nacisti došli po komuniste, ja sam šutio, jer nisam bio komunist, kad su došli po Židove, ja sam šutio jer nisam bio Židov (…) a kad su došli po mene, više nije bilo nikoga da se pobuni”… a danas se mnogi građani sakrivaju pod uobičajenom izlikom da “stranci kradu i da lagodno žive na grbači države i poreznih obveznika”?

 Kao što sam već rekao, neznanje je sasvim sigurno u velikoj mjeri izvor zla, a kad su k tome još na vlasti i političari koji opravdavaju nasilje i negiraju postojanje rasizma u talijanskom društvu, građani se osjećaju pozvanima da takvo stanje i negiraju. Nažalost, još nismo ništa naučili iz povijesti.

Što biste Vi mogli poručiti onima koji samo u “strancima” vide opasnost za vlastito radno mjesto i blagostanje?

Mislim da “stranci” mogu doprinijeti blagostanju ako im se pruži prilika da rade, te da od toga može imati samo koristi cjelokupno društvo.

Mišljenja iznesena u objavljenim člancima i kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Cro Tribune
Podijeli objavu