Hrvatska gradi superračunalo za 200 milijuna kuna

Ministarstvo znanosti i obrazovanja potpisalo je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava Europske unije za strateški projekt „Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO)” u iznosu 200 milijuna kuna.

Svrha i glavni cilj projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) je uspostava distribuirane nacionalne e-infrastrukture naprednih računalnih, spremišnih i mrežnih resursa različitih namjena kojoj je svrha jačanje kapaciteta akademske i istraživačke zajednice Hrvatske za istraživanja, tehnološki razvoj i inovacije. HR-ZOO će osigurati napredne računalne resurse visoke učinkovitosti za potrebe relevantnih istraživanja i znanstvene izvrsnosti, ali i spremišne kapacitete za pohranu znanstvenih i obrazovnih podataka i sadržaja. Osim za istraživačke i obrazovne potrebe, HR-ZOO će svim subjektima iz sustava znanosti i obrazovanja osigurati praktički neograničene resurse za svakodnevne poslovne potrebe po paradigmi “usluga iz oblaka” (virtualne poslužitelje, kolaboracijske i razvojne platforme i sl.)

Potpisivanje ugovora sa EU

HR-ZOO neće biti jedno superračunalo kao npr. superračunalo „Bura“ u Rijeci. HR-ZOO će predstavljati čitavu infrastrukturu računalnih, spremišnih i mrežnih resursa koji će znanstvenim centrima u čitavoj Hrvatskoj omogućiti i do 40 puta veće mogućnosti od dosadašnjih. Primjerice, brzina međugradskih veza će se sa 10 gigabita u sekundi povećati na 100 gigabita a spremišni kapaciteti sa nekoliko petabajta (1 petabajt=1000 terabajta) na čak 60 petabajta.

Domaća znanost, kao i obrazovanje, izgradnjom HR-ZOO-a napravit će značajan iskorak te moći ravnopravno sudjelovati u globalnim znanstvenim i visokoobrazovnim projektima i inicijativama. Također, hrvatski znanstvenici će izračune koje su radili mjesecima moći napraviti u nekoliko dana i tako značajno ubrzati svoja istraživanja.
Projekt koordinira i vodi Sveučilišni računski centar (Srce), a partneri su Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Splitu, Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET i Institut Ruđer Bošković. Predviđeno trajanje projekta je 3 godine od potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.