Grčić i Kotur u Splitu: “Dizanje paušalnog poreza je udar na 10.000 iznajmljivača i poticaj radu na crno”

Predsjednik Središnjeg savjeta SDP-a i saborski zastupnik prof. dr. sc. Branko Grčić te predsjednik GO SDP-a Split Goran Kotur su u Splitu upozorili na štetnost Zakona o porezu na dohodak, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2019., i prema kojem paušalni porez, za preko 100.000 malih iznajmljivača, iznosi između 150 i 1500 kuna, čime je gornja granica oporezivanja povećana čak 5 puta.

Grčić i Kotur su apelirali na jedinice lokalne samouprave da ne podižu paušalne poreze malim iznajmljivačima jer će, kako su rekli, dizanjem gornje granice paušalnog poreza za male iznajmljivače za čak pet puta, HDZ-ova Vlada dovesti u pitanje jedinu gospodarsku granu u Hrvatskoj koja nije sasječena.

Kotur je pozvao splitskog gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu da ne povećava porez na male iznajmljivače te da se održi sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se donijeti ta odluka. Ako se sjednica ne održi i ne donese odluka, upozorio je Kotur, porez će se automatski povećati s 300 na 750 kuna po krevetu, odnosno dva i pol puta.

”Ovdje se radi o siromašnim ljudima koji krpaju kraj s krajem, nitko ne ide dobrovoljno u garažu da bi iznajmio svoj stan. Preko 10 posto stanovnika Splita direktno živi od ovoga, pozivam da kao Gradsko vijeće ostavimo paušal na ovoj razini”, dodao je.

Istaknuo je da je turizam jedina grana koja je sama od sebe rasla te da se sad dovodi u pitanje.

”Ne smije se ugrožavati ono što, pogotovo u našoj regiji, čini razliku da nismo pali” , ustvrdio je predsjednik splitskog SDP-a.

Gornja granica do sada je bila 300 kuna, upozorio je pak Branko Grčić, rekavši kako su jedinice lokalne samouprave obvezne donijeti odluku kojom će propisati visinu paušalnog poreza po krevetu najkasnije do 31. siječnja, a ako to ne učine primjenjivat će se Zakonom predviđena visina poreza od 750 kuna po krevetu.

Grčić je i izrazio uvjerenje kako SDP-ovi gradonačelnici i načelnici neće dizati porez. Bio bi to udar na 100.000 malih iznajmljivača, od kojih će velik broj odjaviti djelatnost i iznajmljivati “na crno”, smatra Grčić.

Nelogičnim smatra i što se porez plaća gradu ili općini u kojoj iznajmljivač živi, a ne onoj u kojoj ostvaruje prihod pa će tako Zagrepčanin za svoje apartmane u Splitu porez plaćati Zagrebu.

 

Mišljenja iznesena u objavljenim člancima i kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Cro Tribune
Podijeli objavu