GRADSKE SLUŽBE ZAGREBA PONOVNO RADE NEKOORDINIRANO: DONOSIMO PRIČU ZAGREBAČKOG PARKING APSURDA

Donosimo priču o (ne)funkcioniranju gradskih službi Grada Zagreba gdje jedna služba ne zna što radi druga. Riječ je o dvjema službama, Zagrebparkingu u sklopu Zagrebačkog Holdinga i Prometnom redarstvu koje radi u sklopu Sektora za komunalno i prometno redarstvo.

Istražili smo slučaj koji nam je bio prijavljen koncem prošlog tjedna. Sugovornik nam kaže: “Dobio sam kaznu krajem tjedna za počinjeni prekršaj na mjestu koje je označeno bijelim crtama, živim u toj ulici preko 50 godina, nemam ni jedan prekršaj, a sada dobijem kaznu praktički ispred svoje kuće!”. Riječ je o Bužanovoj ulici u Zagrebu, u kojoj inače živi i gradonačelnik Milan Bandić.

Na zahtjev sugovornika slikali smo sporno parkirno mjesto na kojem je naš sugovornik prošlog tjedna dobio kaznu za počinjeni prekršaj.

Na parkirnom mjestu zatekli smo cijelu paletu boja. Žutu, crvenu i bijelu. Zbog čega? Naime, parkirno mjesto pripadalo je bivšem staračkom domu u Bužanovoj ulici na kućnom broju 5, kada su iscrtane žute linije preko parkirnog mjesta, kao i crveni križ za potrebe dolaska Hitne pomoći. No, kada je starački dom prije nekoliko godina odselio, parkirno mjesto ponovno pripada Gradu Zagrebu i kada se iscrtava bijela linija koja se jasno vidi na slici i kada to mjesto postaje obično parking mjesto na kojem se naplaćuje parking.

Sugovornik još dodaje: “Nakon što je starački dom otišao, pitali smo djelatnika koji pregledava karte za parking znači li iscrtavanje bijele linije sada da se ponovno na tom mjestu može parkirati i odgovor je bio potvrdan.”

Dodaje kako se prvo obratio Holdingu (Zagrebparkingu) misleći da je to u njihovoj ingerenciji, te su ga tamo proslijedili Prometnom redarstvu koje je kaznu i napisalo. Na upućeno pitanje zbog čega je kazna napisana ako je u pitanju regularno parkirno mjesto konkretan odgovor nismo dobili.

“Ja vam sad ne vidim točno zašto je kazna napisana, dobit ćete na kućnu adresu sve podatke, ali evo ne mogu vam sada reći točno o čemu se radi. Kazna je određena temeljem čl.82.st.1.t.12., a tamo jako dugačko piše što sve može biti.” – rekli su u Prometnom redarstvu jutros. Dodali su kako uvijek postoji mogućnost žalbe.

Za kraj, sugovornik razočarano objašnjava: “Bilo bi fer makar da su te žute crte maknuli kada su došli iscrtati bijelu, a ne ovako! Svi mi stanari te ulice, a i ostali koliko vidim, parkiraju na tom mjestu i nikada nitko nije dobio kaznu. Dolje niz ulicu auti na pješačkom prijelazu parkiraju, na invalidskim mjestima i na to smo upućivali, ali kazne za te nije bilo. Danas su mi rekli da je možda u pitanju kakav hidrant ali nema nikakve oznake za njega. Kaznu sam već platio jer radim i nemam vremena za ići na sud i platiti i te troškove, ali se nadam da će Grad makar doći i precrtati te žute linije da se slično nebi ponavljalo.”

Iz izjava navedenih gradskih službi i našeg sugovornika može se zaključiti kako gradske službe rade nekoordinirano. Postavljaju se nove parking oznake, dok se one stare ne miču što na kraju dovodi do ovakvih situacija. Iako je sugovornik podmirio kaznu, želio je uputiti na situaciju koja mu se dogodila i još jednom upozoriti na koji način Grad na graničnim slučajevima zarađuje lak novac. Da je Grad uklonio žute crte koje više nemaju funkciju, vjerojatno ne bi došlo do ovakve situacije.

 

Ukoliko imate slične probleme i priče, javite nam se u redakciju portala, slušamo Vaš glas!

Mišljenja iznesena u objavljenim člancima i kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Cro Tribune
Podijeli objavu