FACEBOOK UKIDA ‘POPULARNE TEME’: Najavljeni novi proizvodi za medijske oglašivače

pixabay.com

Nakon brojnih skandala, Facebook ukida kontroverznu opciju “Popularne teme“. Za medijske brandove najavljeni su brojni novi proizvodi koji će smanjiti širenje lažnih vijesti. Prijenos uživo, video najave priopćenja i rubrika ‘Prijelomne vijesti’ samo su neke od Facebookovih inovacija.

Facebook ukida kontroverznu rubriku “Popularne teme“ nakon žestokih optužbi za medijsku cenzuru, navodno širenje lažnih vijesti i intervencije u izborne kampanje, najavio je jučer službeno direktor Facebooka, Mark Zuckerberg. U tijeku je testiranje novih proizvoda za medijske oglašivače, a uskoro će portali plasirati vijesti u rubrici ‘Prijelomne vijesti’ i ‘Vijesti dana’, uz mogućnost prijenosa priopćenja uživo za lokalne medije, koji bi trebali osigurati porast prometa na web stranice putem Facebookovih objava.  Sporna rubrika bit će uklonjena u četvrtak, 7. lipnja.

U jučerašnjoj blog objavi o novim promjenama društvene mreže za medije, koja je za cilj imala opravdavanje navodno minimaliziranog utjecaja ‘Popularnih tema’ , stoji:

Opcija je bila dostupna samo u pet država i iznosila je prosječno manje od 1.5% klikova za medijske agencije“, izjavio je Alex Hardiman, voditelj medijskih proizvoda za Facebook. „Istraživanja su pokazala da su tijekom vremena ljudi počeli proizvod smatrati sve manje korisnim.“

Nakon što se Facebook našao na meti konzervativnih predstavnika još 2016. godine, pod optužbom za intencionalno zabranjivanje konzervativnih objava i insinuacijama za širenje zavjera i lažnih informacija, medijski div odgovorio je na povlačenjem ljudskih moderatora i njihovom zamjenom neutralnim algoritmima. Zuckerbergov potez otvorio je vrata još većim skandalima oko prodaje osobnih informacija, mješanja u izbore i širenja zavaravajućih kampanja.

Podsjećamo, društveni medij se još u ožujku našao pod rigoroznom istragom Američke federalne trgovinske komisije (FTC) zbog afere Cambridge Analytica, kada su pronađene nepravilnosti u zaštiti korisničkih podataka za više od 80 milijuna korisnika.

FACEBOOK POD FEDERALNOM ISTRAGOM: Zuckerberga čekaju globe u vrijednosti od trilijun dolara

Nakon što je pokrenuta 2014. godine,  rubrika je bila u središtu brojnih kriticizama zbog promoviranja lažnih vijesti, poput obmane o 9/11 i dezinformacija o tadašnjoj voditeljici Fox News Megyn Kelly. Odluka da se eliminira sporna opcija najnoviji je primjer Facebookovih pokušaja da suspendira daljnje proteste oko pronevjere, pristranosti i cenzura.

Za sve izdavače i medijske oglašivače stižu novine – trenutno je lansiran pilot projekt za odjeljak ‘Vijesti dana’ za lokalne medije u 33 američka grada,  a najnoviji rezultati otkrivaju da proizvod usmjerava prosječno 8 posto više prometa s Facebook objava na web stranicu oglašivača.  Rani rezultati istraživanja o učinku rubrike ‘Prijelomne vijesti’, koju trenutno testira 80 svjetskih oglašivača, potaknula je porast klikova na poveznice u visini od 4 posto i 11 postotni porast u dijeljenju objava.

Platforma se determinirano distancira od svih političkih i ideoloških konotacija i već je uvela brojne mehanizme za povećanje transparentnosti, zaštitu osjetljivih privatnih informacija i reduciranje lažnih objava. U siječnju ove godine Facebook je promijenio Novosti, kako bi se korisnicima najprije prezentirale objave prijatelja, članova obitelji i preferiranih grupa. Objave oglašivača i brandova striktno su ograničene, a uvedena je i restrikcija u formi oznake ‘sponzoriran sadržaj’. Facebook je također učestalije počeo promovirati lokalne vijesti i omogućio korisnicima ocjenjivanje vjerodostojnosti različitih publikacija.