EUROPSKI POPULIZAM: Prijeti li Europi nova nacionalistička politika?

Otkad je napustio Bijelu kuću, Steve Bannon, negdašnji Trumpov ideološki pristaša Europu nastoji preplaviti valom nove vrste ideološkog nacionalističkog antidemokratskog populizma naglašeno rasističke, fašističke i nasilne retorike previjene u prikriveni propagandni antikorporativizam. Najprije se pokoravala Amerika, zatim Europa – sada je u prvom planu Italija. Što nas čeka?

Populističke epizode frekventno su dominirale prijelomnim prijelaznim političkim i ekonomskim fazama, osvajale karizmom i suzvučavale sa socijalističkim bojkama. Karakterizira ih instrumentalizacija nezadovoljstva trenutnom socijalnom i političkom situacijom, strahovima i aktivnom željom za prevratom statusa quo. Upravo kad smo mislili da je bolna uspomena na žrtve nacionalsocijalističke i fašističke strahovlade daleka prošlost, u Europi se pojavljuje novi val tiranije i ekonomskog nacionalizma. Zaodjeva se kontroverznom antielitističkom i prodemokratskom retorikom, no ne može biti udaljeniji od liberalizma. Na meti su migranti, manjine, multikulturalizam, medijski pluralizam, međunarodna suradnja, globalizam – ukratko, svi fundamenti jednog demokratskog europskog društva koje po svojim načelima prvenstveno, zaboravljaju Bannon i Salvini, obuhvaća  ne samo toleranciju, već i participaciju disidenata.

Europa je posljednjih dana preplavljena ekskluzivnim reportažama i informacijama o migrantskim obiteljima zatočenim na palubama spasilačkih brodova i furioznim komentarima na zatvaranje talijanskih luka i vijesti o Salvinijevim migrantskim restrikcijama. Ministar i predstavnik Lige, jedne od dvije stranke u novoj koalicijskoj vladi u Rimu, Matteo Salvini, javnosti je otprije poznat po kontroverznim primjedbama o strancima i migrantima, a ne čudi da je nacionalističko »Najprije Talijani« bio njegov izborni slogan. Upravo kako su Trumpovi pristaše bijesnili protiv ilegalnih migranata koji prelaze meksičku granicu, tako su talijani agitirani fragmentiranim europskim odgovorom na navalu migranata preko Mediterana. Prema talijanskom premijeru Giuseppe Conteu, odgovornost je trebala biti podijeljena. Sama po sebi ova asertacija nije iznenađujuća, no ono što je svakako kontroverzno jest Salvnijeva prošlogodišnja izjava u kojoj poziva na masovnu čistku koja dakako nije ni približno ekvivalentna, no primamljivo podsjeća na radikalna načela prezentirana u stranačkim programima iz 1930.-ih i rasistička i totalitarna gledišta negdašnjeg režima Trećeg Reicha. Naime, prošle godine Salvini je tvrdio kako je potrebno “očistiti ulicu po ulicu, trg po trg, kvart po kvart. Trebamo biti strogi jer su čitavi dijelovi naših gradova, čitavi dijelovi Italije izvan kontrole”, dodajući kako su Italiji potrebne politike nalik Trumpovima. Liga na vlast je došla ovaj mjesec u neobičnoj koaliciji s pobunjeničkom disidentskom strankom Pokret pet zvijezda (5SM), a uvrnuti restriktivni populizam koji zastupaju se promovira kao sredina. “Distinkcija između desnice i ljevice više nije učinkovita, jer je danas alternativa između to dvoje ona između malih i velikih, između ljudi i europskog financijskog establishmenta”, izjavio je političkom znanstveniku Alessandru Franziu Salvini.

Bannon je izgleda doktorirao Trumpovu doktrinu iluzornog korporativnog antikorporativizma i usavršio svoj uvrnuti totalitaristički populizam. Baš kao što je Trump profitirao na elitističkoj propagandi, inferiorizaciji marginaliziranih skupina i protjerivanjem migranata pomoću kvazi-domoljubnih ideologija, tako je Bannon prošli mjesec u Mađarskoj izjavio: “Globalistička elita, koja je upravljala državom posljednjih 20 do 30 godina apsolutno je izrabljivala radničku klasu, fizičke radnike i srednju klasu, a Trumpova je pobjeda označila kraj takvoj situaciji”, nastavljajući podrivati tlo modernog liberalnog demokratskog društva i prava na informiranost, dodajući kako su mainstream mediji: “Financial Times, BBC, The Wall Street Journal i the Economist propagandistički sektor globalista”. A što Bannon ima protiv međunarodne suradnje, globalizma? Naime, takvi mehanizmi cenzure i ekskluzije idealni su instrumenti za podivljali distorzirani populizam, koji eksploatira strah od migranata i gubitka slobode i suvereniteta za provođenje revolucionarnog »novog fašizma«. Kako se to racionalizira? “Gledajte kako oni igraju. Strane vlasti, strani kapital, strani mediji oduzeli su suverenitet talijanskom narodu.”, uči talijane Bannon. U ožujku je na konferenciji ekstremne desničarske Front National u Francuskoj ceremonijalno izjavio:

Neka vas nazivaju rasistima. Nosite taj naziv kao počasnu medalju“.

Mnoštvo kritičkih analiza i kolumni niklo je u posljednje vrijeme prateći razvoj nove situacije. Europljani se pitaju jesmo li na prekretnici populističke revolucije koja potkopava međunarodnu suradnju, demokraciju, suverenitet i ljudska prava. Ovog tjedna autor Roberto Saviano je rekao: “Talijani socijalno nazaduju, usred pobune nacionalizma koji prezentira rasistički duh, protiv svega što se percipira kao strano tijelo”. Salvini je odgovorio prijeteći povlačnjem politike zaštite. Povjesničar James McDougall tvrdi da je prava prijetnja “demokracija reducirana na tiraniju malih većina koje pronalaze emocionalno zadovoljstvo u nasilnoj, osvetoljubljivoj retorici dok njihovi usko izabrani predsjednici lišavaju prava i progone njihove susjede.” Francuski predsjednik Macron u četvrtak je primjetio da takve sile nastaju “poput kuge diljem Europe, u zemljama gdje smo mislili da je nemoguće da ih ponovno vidimo”.

Ako i svjedočimo historijskom obratu, ako se nova ideologija prezentira kao nužno manje od dva zla, parazitirajući na ideji oporbe protiv represije financijskog elitizma, onda zaista i možemo strahovati pred terorom ekskluzivnog totalitarizma. Ali mi nismo slijepi konzumeri političkih doktrina, ne moramo nužno upijati antimigrantsku ideologiju koja se prezentira kao dictum naroda, dok je zapravo puka rafinirana fašistička propaganda. Već nam je davno Noam Chomsky otvoreno eksplicirao kompletan auditorij mehanizama za zastrašivanje nacija. Aktivnim angažmanom i zalaganjem za ljudska prava mi možemo i trebamo u očima elite biti »podivljala demokracija«.