EU, KANADA I MEKSIKO SPREMAJU PROTUMJERE UKOLIKO TRUMP UVEDE NOVE CARINE NA UVOZ AUTOMOBILA

Da je administracija Donalda Trumpa krenula u svojevrsni obračun sa cijelim zapadnim svijetom i Kinom više nije tajna.

Nakon uvođenja carina na uvoz aluminija i čelika, započinjanja, kako su ga Kinezi nazvali, najvećeg trgovinskog rata u povijesti sa Kinom, administracija Donalda Trumpa ide dalje.

Ovaj put iz Bijele kuće najavljuju mogućnost uvođenja carina na automobile.

Zbog toga su čelnici Europske unije, Meksika i Kanade poručili da će uvesti protumjere SAD-u.
Dužnosnici Europske unije krenuli su u sastavljanje popisa američkih proizvoda na koje imaju namjeru uvesti carine ukoliko Donald Trump ostvari svoje nakane.

Na saslušanju u Washingtonu administracije EU, Kanade i Meksika poručile su američkoj administraciji da imaju protuodgovor na uvođenje carina. Naime, američka administracija bavi se istraživanjem koje bi trebalo odgovoriti je li uvođenje carina pitanje nacionalne sigurnosti.
Upravo im je predsjednik Trump naredio da razmotre takvu mjeru, što je naišlo na veliki otpor u američkim ekonomskim krugovima,ali i među običnim građanima. Mjeri se suprostavila gotovo cijela američka automobilska industrija, među kojom i američki automobilski div General Motors.

EU, Kanada i Meksiko ovaj put će oštro odgovoriti u slučaju da carine budu uvedene.
Pretpostavlja se da bi ovom mjerom BDP Njemačke bio umanjen za 6 miljardi eura.

Njemačka administracija ove mjere smatra protivnima međunarodnom pravu, a američki sindikati radnika u automobilskoj industriji upozoravaju da bi nagli i nepromišljeni potezi mogli nanjeti veliku štetu tom sektoru.

Čelni ljudi Europske unije poručili su da prijetnje iz Bijele kuće shvaćaju vrlo ozbiljno.
Sagledavši dosadašnje poteze Trumpove administracije nikog ne bi začudilo da se i ova mjera ostvari.

Ines Karabatić naša je novinarka i kolumnistica koja pokriva vanjsku politiku i ostale vijesti iz svijeta, a rado prati i teme iz kulture, znanosti i života.
Podijeli objavu