Emmanuel Macron nakon SAD-a posjetio i Australiju

Foto: Dailytelegraph, Emmanuel Macron Official

Nakon uspješno odrađenog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama, francuski predsjednik Emmanuel Macron u posjetu je Australiji.

Posjet će trajati tri dana, a cilj mu je što veće zbližavanje dviju država na području globalne sigurnosti. Poseban naglasak će biti na izgradnji podmornica koje izrađuje francuska tvrtka u većinskom državnom vlasništvu Naval Group, vrijedan 50 bilijuna dolara.

Naglasak posjeta bi se također trebao staviti na klimatske promjene i provođenje Pariškog sporazuma, te izazove s kojima se u novonastalim klimatskim promjenama suočavaju otočne države kao što su veliki požari, te pomicanje vodenih površina.

U prvome danu svoga posjeta Macron se susreo sa francuskim veleposlanikom, te brojnim građanima koji su se željeli pozdraviti i fotografirati. Kasnije navečer održana je večera u Opera Sydney House, gdje se francuski predsjednik susreo s australskim premijerom Malcolm Tornbullom i njegovom suprugom.

Na svečanosti Macron je održao govor u kojemu je istaknuo veliku povezanost dviju država još od Prvog svjetskog rata, te želju da se odnosi dviju država još više prodube s ciljem održanja svjetske sigurnosti.

Drugoga dana posjeta posjetio je francusku vojnu bazu na Grand Islandu, a zatim se u podužem govoru obratio francuskoj komuni u Australiji, ponovo naglasivši važnost suradnje dviju država u izazovnim svjetskim vremenima.

Ines Karabatić naša je novinarka i kolumnistica koja pokriva vanjsku politiku i ostale vijesti iz svijeta, a rado prati i teme iz kulture, znanosti i života.
Podijeli objavu