EKO AKADEMIJA: Izvrstan spoj zabave i STEM-a

Eko akademija

Izvrsna nova inicijativa za ohrabrivanje budućih STEM-ovaca, kojih nam i ovako ne manjka. U zoološkom vrtu grada Zagreba do 8. travnja 2018. za naše najmlađe održat će se Eko akademija, tradicionalni edukativno-zabavni program koji povezuje ekologiju s područjem STEM-a.

Jedan od najboljih historičara znanosti Thomas Kuhn jednom je rekao, a zatim su to ponovile stotine entuzijasta: znanstvenici prilaze svom pothvatu kao rješavanju zagonetki, potrebno je izoštravanje sposobnosti za pronalaženje najprikladnijih rješenja. Drugi su pak zaokupljeni artikulacijom daljnje teorije koja će dovesti do novih znanstvenih izuma.

eko akademija

Čini se da nova zabava za najmlađe integrira ova dva ključna aspekta, stoga će majstori istraživači i Kreativni gencijalci imati priliku provjeriti svoje znanstvene vještine u novim programima i izravno na terenu, okruženi brojnim zanimljivim životinjama koje su s proljećem upravo počele izlaziti iz brloga. Nema bolje kombinacije od igre kroz učenje, što znaju i edukatori koji će voditi računa da djeca kroz interesantne radionice upoznaju bogat svijet strastvenog istraživanja.

 „Eko akademiju iz godine u godinu unaprjeđujemo i obogaćujemo. Cilj nam je kod što većeg broja djece razviti zanimanje za STEM područje, tj. znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku. Djeca su pritom rođeni istraživači – prirodno su znatiželjna, a uz edukatore koji strastveno vole znanost, ali je znaju pretvoriti i u igru, najmlađi lako upijaju nova znanja“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Ove godine Eko akademija ima dva različita programa – Majstore istraživače i Kreativne genijalce. Majstori istraživači okušat će se u proučavanju, istraživanju i logičkom zaključivanju, dok će drugi upotrijebiti urođenu kreativnost i maštu za rješavanje kompleksnijih problema.

Kroz programe se djecu potiče na razvijanje timskog duha i korištenje najnovijih tehnologija.

Eko akademija

„Djeci želimo pokazati da je znanost mnogo više od „učenja na pamet dosadne teorije“. Znanost nam pomaže da bolje upoznamo sebe, ali i sve što nas okružuje – biljke, životinje, pojave… Kako bi djeca zavoljela STEM područje, djeci ga približavamo na način na koji se to čini u školama i muzejima zapadne i sjeverne Europe. U znanost djecu treba uključivati, a ne isključivati“, kazala je edukatorica Marija Starčević.

Eko akademija namijenjena je učenicima od 2. do 6. razreda, a do nedjelje, 8. travnja u Zoološkom se vrtu održava u dvama terminima – između 8 i 14 te 12 i 18 sati.

Sudjelovanje stoji 70 kuna dnevno, a uključuje i užinu. Djecu je u programe Eko akademije moguće upisati putem mrežne stranice Vrta.

Ako smatrate da u obitelji imate malog genijalca koji već rano pokazuje preferencije za istraživačko područje, nikad nije prerano započeti s pripremama. Testirajte njegovu ustrajnost i pomozite mu da razvija svoju maštu u narednih nekoliko dana.