DOLAZI DESET PUTA BRŽA 5G: ‘Sci-fi’ budućnost ili moralno upitan potencijal?

Zamislite ovu futurističku situaciju: vaše autonomno vozilo prevozi vas na suprotni kraj pametnog grada u vašu ordinaciju, gdje se upravo spremate održati operaciju na drugom kraju svijeta. Sada nam dolazi i 5G. Zvuči izrazito ‘sci-fi’, no to je već neko vrijeme redovna praksa. Ništa do ove točke nije sporno. Imamo autonomna vozila, imamo pametne uređaje i udaljene operacije.

Nekoć smo imali senzoriku ugrađenu u automobile i raskrižja koji su nas navigirali da se najbolje probijemo u silnim gužvama, onda kada se čini da se u 16:00 sati cijeli grad pojavljuje na ulicama. Ovaj eksperiment, kako mi kažu, nije bio baš slavan. Previsoki ugradbeni troškovi, kupovina i postavljanje senzora na raskrižje i u svakog zasebnog limenog ljubimca i kad se sve to skupa zbrojilo, ostala je jedna sitnica. Naime, parametri nisu uzimali u obzir nalet pješaka. Da ne bi zvučalo kako smo nepobjedonosno digli ruke od naše tehnologije jer nas je razočarala, evo nas ponovno: razvijamo robote kojima se upravlja putem moždanih valova. Nove igrice koje su najbliža varijanta virtualne realnosti ikada i kako se čini, dobre za razvoj mozga. Došlo je do ‘shifta’, više ne pobjeđujete brzim reakcijama, već brzim mislima. Nissan mnogo ulaže u izgradnju nove vrste odnosa i mozak-auto interakcija, koji bi imali biti srž pametnih automobila.

Što je onda novo sa 5G?

Autonomna vozila, igrice, virtualna realnost, pametni gradovi i umreženi roboti s pogonom na 5G mreže uvest će nas u tu fantastičnu budućnost koju znamo samo po filmovima.

Ako se pitate zašto je 5G »nova generacija« i po čemu je bolja od svojih prethodnica, dovoljno će vas zainteresirati škakljiva informacija da osim svih ‘tech’ ljubitelja, ovaj put i Trumpova administracija lobira kako bi vlada financirala pokretanje javnih 5G mreža, stoji u nedjeljnom izvješću Axiosa. Naravno, malo je ambiciozno, a možda i pretenciozno, anticipirati da bi vlada investirala stotine bilijuna dolara za razvoj mreže, jer ulog bi bio veći od onog velikog koraka za čovječanstvo kad je Amstrong prvi put stresao zvjezdanu prašinu s ramena gazeći po površini mjeseca. Te su situacije ‘once in a lifetime’.  Ne govorimo o svemirskim brodovima, ali neki bi rekli da je nova bežična tehnologija sama po sebi svemirska. Fluidnost vladinog mišljenja nije novina, a mi smo se prepustili toku, stoga evo nekoliko svježih informacija. Vlada bi sudjelovanjem morala osigurati ugovor s mrežnim dobavljačima i telekomunikacijskim tvrtkama koje već godinama grade i testiraju 5G. Prema izvještaju Axiosa, službenik Bijele Kuće potvrdio je da je 5G mreža „dio administracije i strategije za nacionalnu sigurnost“. Jasno da se tamo gdje je najbolja tehnologija, izvedivost operacija (medicinskih ili vojnih) s daleke udaljenosti i gdje se prijenos signala vrši brzinom svijetla naravno nalazi i “nacionalni interes“, jer gdje je vlada, tu je akcija, stoga bitka oko ulaganja ne bi trebala biti sporna. „Trumpovi službenici na nacionalnu sigurnost razmatraju besprimjereno federalno preuzimanje dijela nacionalne mobilne mreže kako bi im pomogla ostati na oprezu kada je riječ o Kini“, stoji u povjerljivim dokumentima Axiosa. Konačno, da nije bilo fundacija za vojnu industriju, mi danas ne bismo imali laserskih operacija.

Kako kuca krvna žila koja će opskrbiti sva ta silna IT poduzeća? Nemamo telepatiju, no nije nam ni potrebna. Za sve one koju su htjeli naučiti svirati ili su maštali da postanu liječnici, a nikako nisu našli dovoljno vremena, osim online tečajeva i webinara dolazi nešto još bolje, što njegovi tvorci genijalno nazivaju “Internetom vještina“. Čini se pak da je malo i etički upitno kada govorimo o tolikom tehnološkom progresu koji vam omogućava intervenciju u druge krajeve svijeta. Standardi a priori naravno moraju biti i više nego rigorozni, najviše kad je riječ o ljudskim životima. Moralni imperativ koji se ovdje zamućuje integrira i buduće generacije: kada ova tehnologija vidi svijetlo dana, neovisno o tom iz čijeg novčanika pristiže ulaganje u istraživanje, ona ima značajne implikacije za vojne teoretičare i zapovjednike. Bez obzira na dobre namjere pištolja, on i dalje može biti upotrebljen tako da ispali metke u krive ljude.

Potencijali vs. Nedoumice

Pogon „nove generacije“ bežične tehnologije bit će temelj iza svih modernih ‘digi’ proizvoda. Ericsson je u suradnji s istraživačima s King’s College iz Londona na putu ostvarenja snova. 5G je ekspanzivna, mogla bi modificirati cjelokupan moderni svjetonazor i postojeće pristupe svim djelatnostima. Tim se fokusira na primjenu tehnologije za prijenos fizičkih vještina putem mreže, u tzv. bazu za pohranu „Internetskih vještina“. Oprema koja vam je potrebna obuhvaća malo atipičnu opremu za virtualnu stvarnost i taktilne rukavice i ‘voila’, spremni ste operirati pacijenta u drugom gradu pomoću robota.

Mischa Dohler, profesor bežičnih komunikacija s King’s Collegea, kaže: „S 5G i novom mrežnom arhitekturom koju gradimo, nadamo se da ćemo reducirati odgađanje na brzinu svjetlosti.“

Dohler, kompozitor i pijanist, planira digitalizirati svoje pijanističke vještine i na taj ih način učiniti široko dostupnim svim budućim ‘wanna be’ umjetnicima.  Sve što je potrebno jest da skinete aplikaciju i možete početi igrati svojim sviračkim prstima s bilo koje lokacije. Taktilne rukavice koristit će za praćenje i bilježenje kretanja, podaci će se zatim pohraniti i biti dostupni za preuzimanje svakog novog pjesnika.

Oni bi zaista mogli uvježbavati svoje mišićno pamćenje gdje god žele“, tvrdi Dohler, dodajući da također zamišlja da bi bilo dobro i da kirurzi na jednak način omoguće distribuciju svog znanja.

pixabay.com

Dok je on smatrao da ćemo na ovaj scenarij morati pričekati još koje desetljeće kako bi bio potpuno funkcionalan, čini se da smo u međuvremenu bili puno produktivniji i ustrajniji pa smo ideju dotjerali do vrhunca. Daleko od znanstvene fantastike, 5G je već stigla i neopisivo je moćnija. Prema industrijskim stručnjacima, brža je 10 puta, a dodatni kapaciteti čine uslugu pouzdanijom i omogućavaju joj istovremeno povezivanje više ‘gadgeta’. Vrijeme potrebno za prijenos podataka od uređaja do servera reducirano je na ništicu, a ovo znači neprekidnu komunikaciju između vozila, centara podataka i izvanjskih senzora. I evo nas na početku popisa nedostataka.  Da bi 5G putovao, potrebni su mu zračni valovi super-visoke-frekvencije koje dovode do šireg pojasa. Međutim, oni ne mogu putovati jednako dobro kroz zidove, prozore i krovove, pa će bežične tvrtke biti primorane instalirati tisuće a možda i milijune mini tornjeva koji bi se,u konačnici, mogli naći kao estetski-funkcionalna dekoracija svake prostorije.  To su pozamašne investicije u infrastrukturu, a nekako priča podsjeća na onu s početka, o odličnoj ideji za idealnu labirintsku rutu svakog automobila koji pri tom nema informaciju o potencijalnom pješaku iza ugla.  Drugo, nisu li vještine teško stečeno visoko i kvalitetno znanje koje zahtjeva godine uvježbavanja? Idealan spoj tradicionalne visoke kulture s modernim komercijalizmom i konzumerizmom koji obezvrijeđuje antagonističnu poziciju nedostupnosti najviših znanja? Po čemu ćemo evaluirati vrijednost i koliko zaista moramo reducirati kriterije kako bismo se bez podužeg razmišljanja prepustili u ruke novo diplomiranog kirurga s online certifikatom na drugom kraju grada?

Da je G5 nova žila kucavica s pregršt benefita na svim područjima jasno je i po samom broju istraživačkih napora koji se danonoćno ulažu u razvoj novih tehnologija. Svaki od četiri nacionalna mobilna operatera – Verizon, AT&T, T-Mobile i Sprint zasebno razvijaju i testiraju 5G mrežnu tehnologiju. Proizvođači čipova, uključujući Qualcomm i Intel razvijaju procesore koji podržavaju 5G komunikacije. Veća poduzeća za mrežnu opremu poput Nokie, Ericsson i Huawei već pripremaju opremu adaptiranu 5G mreži. Sve nam je jasno iz prethodnih nekoliko redaka. Taman i da nismo sigurni što točno naznačava era „nove generacije“ mreža, jasno je da ta sva zbrka, ispitivanja i perspektivna ulaganja nisu mistična.

Nešto se veliko krije iza vela.  Usprkos starijim predviđanjima, recentnije informacije iz bežične industrije indiciraju njezino pokretanje do 2020. Sljedeće godine se očekuje da će Američka Zajednica međunarodnih telekomunikacija pregledati standard 3GPP-a i nakon toga možemo očekivati kupnju i prodaju 5G punom parom. Prema AT&T, započeti je moguće već ove godine, premda ju gotovo nitko neće biti u mogućnosti upotrijebiti dok 5G kompatibilni uređaji ne pretrpaju trgovačke police.

Futuristička koncepcija s najboljom namijenom, međutim, ako malo promislimo, takva je bila i svaka dosad. Ako stisnemo nakratko kočnicu primjetit ćemo da je svaka dolazila sa svojim ‘set backovima’, moralnim dilemama i politiziranim agendama. Velika nova stvar je bilo nekoć širenje javnog znanja snimanjem coursewarea. To je imalo jednu negativnu konzekvencu. Osim smaknuća interperosnalne komunikacije, mnogo je profesora ostalo bez posla i autorskih prava na svoja predavanja. Informacije o polaznicima online tečajeva i njihovim korisničkim profilima zatim su se pokazali itekako profitabilnim, nakon što su distribuirani trećim stranama za kreiranje obuhvatnijih ciljnih marketinških strategija. Zvuči poput nedavnog Facebook skandala s Cambridge Analytica. Vjerujem da je i tu u startu postojala pozitivna globalna misija koja je s godinama promijenila prioritete. Dobro je imati na umu potencijalnu pozadinu iza takvih ‘pozitivnih’ ideja. Dok ćemo se oduševiti novim igricama bez konzole, vjerujem da je znanje, posebice specijalističko, i dalje tabu domena. Ono ne bi trebalo podleći modernizaciji i napuštati okvire gdje se rađa i artikulira. Na tim mjestima govorimo o razvoju ingenioznih solucija, no tko zna. Možda nas nova generacija genija čeka online.