BRITANSKI PARLAMENT ODBIO BREXIT

B ritanski parlament je sa 432 zastupnička glasa protiv i 202 za odbio prijedlog premijerke Therese May o izlasku Velike Britanije iz Europske unije.

Rezultat je to koji nikog ne bi trebao čuditi s obzirom na okolnosti i raspoloženje koje je vladalo proteklih tjedana među britanskim zastupnicima.

Usuglašavanje dogovora o Brexitu sa Europskom unijom sredinom prosinca prošle godine postiglo je nemoguće – ujedinilo je protivnike i zagovornike ideje o britanskom napuštanju obitelji europskih država.
Dok zagovornici Brexita dogovor sa Bruxellesom smatraju svojevrsnom britanskom kapitulacijom, zagovornici ostanka Ujedinjenog Kraljevstva unutar Europske unije traže raspisivanje novog referenduma, smatrajući da su građani prvi put bili lažno informirani oko izlaska iz EU.
Za britanske zastupnike najsporniji je tzv. backstop, zaštitni mehanizam koji jamči da neće biti tvrde granice na području irskog otoka u slučaju da se ne dogovori novi sporazum koji će omogućiti da se izbjegne ponovno uspostavljanje graničnih kontrola između Irske i Sjeverne Irske do isteka prijelaznog razdoblja.

Prije samog glasanja Theresa May se obratila zastupnicima u parlamentu i pozvala ih da podrže sporazum. Kazala je da je ovo povijesna odluka koja će odrediti budućnost Velike Britanije.
Međutim, nadmoćna većina zastupnika nije je poslušala. Ono što politički poraz Therese May čini većim je činjenica da joj je preko 100 članova vlastite stranke okrenulo leđa i glasalo protiv. Od početka priče o Brexitu vladajuća Konzervativna stranka podjeljena je na zagovornike i protivnike britanskog izlaska iz EU.
Postavlja se pitanje hoće li isti zastupnici i dalje podržavati vladu  o čijoj bi sudbini Zastupnički dom britanskog parlamenta mogao glasati već sljedeći tjedan ili će uskratiti povjerenje nestabilnoj konzervativnoj vladi koju su u posljednje dvije godine napuštali brojni ministri uglavnom nezadovoljni oko politike Brexita.
U britanskom parlamentu je ukupno 650 zastupnika, a Konzervativna stranka trenutno ima 317 zastupnika. Većinu joj osigurava 10 zastupnika sjevernoirske Demokratske unionističke stranke koji su se na glasanju o Brexitu izjasnili protiv.

Theresa May

Vođa oporbe, laburist Jeremy Corbyn, nazvao je glasanje u parlamentu katastrofalnim porazom aktualne premijerke i zatražio što skorije glasanje o povjerenju u Zastupničkom domu.

Jeremy Corbyn

Vodeći čelnici Europske unije također su komentirali glasanje u britanskom parlamentu.
Tako je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker kazao da se ovim glasanjem povećao rizik od neuređenog izlaska Velike Britanije iz EU, dok je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na Twitter profilu napisao: “Ako dogovor nije moguć, a nitko ne želi Brexit bez dogovora, tko će na kraju imati hrabrosti i reći koje je jedino pozitivno rješenje?”

Što će se dalje događati sa ”najvrućim” britanskim pitanjem u posljednjih 45 godina odkako je Velika Britanija punopravna članica Europske unije nezahvalno je prognozirati.
Moguće je da vlada Therese May padne već sljedećeg tjedna i da se pristupi novim izborima koji bi bili pokazatelj kojim putem Britanci žele dalje nastaviti, moguće je da May zatraži odgodu britanskog izlaska iz EU jer se krajnji rok 29.ožujka za napuštanje EU sve više približava. Odustajanje od izlaska iz EU ili raspisivanje novog referenduma kojeg zagovaraju protivnici Brexita također nisu nerealne opcije.

Štogod Britanci i njihove vlasti odlučile, već sad je evidentno da Velika Britanija neće lako i bez posljedica izići iz 45.godišnjeg braka sa Europskom unijom. Promatrajući nedavna događanja, ne možemo se ne zapitati želi li to uopće?

Ines Karabatić naša je novinarka i kolumnistica koja pokriva vanjsku politiku i ostale vijesti iz svijeta, a rado prati i teme iz kulture, znanosti i života.
Podijeli objavu