BREAKING NEWS: Dvije bebe umrle nakon cijepljenja cjepivom MMR

Kako javlja državna televizija Novog Zelanda, a prenosi CNN, dvije bebe u dobi od jedne godine su umrle nakon cijepljenja cjepivom MMR ( cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i crljenca).
Smrt je nastala samo nekoliko minuta nakon cijepljenja.
Kako prenosi državna televizija Novog Zelanda prva je umrla jednogodišnja djevojčica samo tri minute nakon što je primila cjepivo, a zatim je doveden na cijepljenje dječak iste dobi. Kad su čuli što se dogodilo djevojčici, roditelji su odbili cijepljenje, ali ga je medicinska sestra cijepila bez odobrenja. Dječak je nedugo zatim preminuo.

Cjepivo je povučeno iz upotrebe i čeka se daljnja istraga.

Nagađa se je li riječ o suspektnom cjepivu ili se radi o mogućnosti da je oboje djece dobilo teške nuspojave na cjepivo.

Iako rijetko, cjepivo MMR može izazvati po život opasne teške alergijske reakcije, te encefalitis (upalu mozga).

Zasigurno će i ovaj slučaj ponovo potaknuti rasprave o sigurnosti upotrebe cjepiva, te mogućnosti da se prije cijepljenja djeca a i odrasli alergološki obrade na čemu inzistiraju brojne udruge za prava pacijenata.

Liječnička struka se, pak,tome protivi sa argumentom da testiranja usporavaju proces cijepljenja.

No, ovi primjeri nas navode da cijepljenje sagledamo i iz drugog kuta.

Podsjetimo i na slučaj u Italiji iz 2014-e kada je 13 ljudi preminulo nakon cijepljenja cjepivom protiv gripe.
Cjepivo je tada trajno povučeno iz uporabe.

Nakon ovog nemilog događaja predsjednik Samoe, države u Oceaniji, je izrazio sućut obiteljima preminule djece i obećao brzu istragu.

Mišljenja iznesena u objavljenim člancima i kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Cro Tribune
Podijeli objavu