BODYGUARD – hit serija koja je prikovala 11 milijuna Britanaca uz male ekrane

Bodyguard, sjajna televizijska serija koja se počela emitirati 26.kolovoza na BBC-ju, vratila je Britance u vrijeme bez Netflixa, interneta, kad se sljedeći nastavak neke serije nestrpljivo isčekivao iz tjedna u tjedan.

Zvuči gotovo nevjerojatno da je posljedna od šest epizoda ovog političkog trilera u zadnjoj nedjelji emitiranja za male ekrane prikovala 10,4 milijuna ljudi, a zadnjih 5 minuta serije bilježi gledanost od 11 milijuna čime je postala najgledanija serija na BBC-ju u ovom desetljeću.

Serija je potekla iz pera omiljenog britanskog scenarista Jeda Mercurija koji već iza sebe ima dva BBC-ijeva uspješna uratka ”Line Of Duty” i ”Bodies”.

Mercurijev politički triler gleda se u jednom dahu, a naslovne uloge dodjeljene su Richardu Maddenonu, Robbu Starku i Keeley Hawes.

Maddeton igra policijskog narednika Davida Budda koji boluje od PTSP-a kojeg je zaradio kao ratni veteran britanske vojske, zaposlenog na poslovima zaštite u posebnoj jedinici Metropolitan Police Servicea.

Prva epizoda serije odvija se većinom u vlaku u kojem se sprema teroristički napad kojeg Budd uspješno predviđa i spašava živote stotina ljudi. Iz situacije izlazi kao junak i upravo taj herojski čin ga dovodi do posebne jedinice Metropolitan Police Servicea gdje mu je povjerena zaštita ministrice unutrašnjih poslova Julije Montaque koju glumi Keeley Hawes.

Julija predstavlja sve ono što ovaj vojnik, koji je prošao i afganistanska ratišta prezire, i tu počinju njegovi problemi. U javnosti svoje probleme sa PTSP-jem uspješno drži pod kontrolom, međutim, oni ga stalno progone.

Rad uz Montague koja podupire vojne akcije, stvara atmosferu straha od terorizma i zadire u građansku privatnost za Budda predstavlja ogroman izazov. Nailazi na osudu svojih ratnih kolega zbog zaštite osobe kakve se svi koji su aktivno prošli ratna bojišta groze…

Slojeviti likovi, sjajno napisan scenarij, uvjerljiva gluma – sve su to aduti zbog kojih vrijedi pogledati ovu izvrsnu priču.

No, pravo je pitanje gdje ćete je pogledati. Naime, Netflix je otkupio međunarodna prava na ovu seriju, pa se predviđa da bi mogli povući nefer poslovni potez i otkupiti prava na drugu sezonu i ostaviti BBC na cjedilu. Iako serija nije snimljena u BBC produkciji nego u World Productions, ipak se nameće pitanje bi li u šumi Netflixove ponude postigla uspjeh kakav je ostvarila emitirajući se na BBC-ju.

Ines Karabatić naša je novinarka i kolumnistica koja pokriva vanjsku politiku i ostale vijesti iz svijeta, a rado prati i teme iz kulture, znanosti i života.
Podijeli objavu