ALARMANTAN IZVJEŠTAJ WWF-a: ČOVJEK JE U 40-ak GODINA UNIŠTIO 60% ŽIVOTINJSKE POPULACIJE

Svjetski fond za zaštitu životinja (World Widlife Fund, WWF)  predstavio je novi Izvještaj o stanju planeta za 2018.godinu. Na izradi izvještaja sudjelovalo je 59 znanstvenika iz cijelog svijeta.
Fokus izvještaja je na uništenju životinjskih vrsta, čemu je pridonjela sve veća potrošnja hrane i drugih resursa koja je dovela do potpunog uništenja mnogobrojnih dugovječnih životinjskih vrsta na Zemlji.

Izvještaj pokazuje da je čovjek svojim djelovanjem u samo 40ak godina uništio 60% životinjske populacije. Koliko su razmjeri možemo slobodno kazati genocida na životinjama katastrofalni, pokazuje usporedba sa ljudskom populacijom. Naime, ako bi gubitak životinjske populacije usporedili sa gubitkom od 60% u ljudskoj populaciji, to bi bilo ekvivalentno depopulaciji Sjeverne Amerike, Južne Amerike, Afrike, Europe, Kine i Oceanije.

”Vremena za spas je sve manje“, navodi prof. Johan Rockström, vodeći svjetski stručnjak za održivost na Institutu za istraživanje klimatskih utjecaja u Potsdamu. „Zemlju možemo zaštititi samo putem rješavanja problema povezanih s ekosustavima i klimom te stvoriti stabilan planet za budući razvoj čovječanstva na njemu.“

Podaci o uništenju životinjskih vrsta naprosto su zastrašujući. Ako se populacija sisavaca, ptica, riba, gmazova i vodozemaca smanjila za 60% u samo 40ak godina, veliko je pitanje što će se dalje događati sa životinjskim vrstama. Uzroci ove katastrofe prije svega su prekomjerno iskorištavanje šuma, te poljoprivreda, praćene stalnim povećanjem ljudske potrošnje.

Glavna prijetnja životinjskim vrstama je čovjek i njegove aktivnosti koje uništavaju životinjska staništa te prekomjerno iskorištavanje divljih životinja, navodi se u izvještaju. U 30 godina Zemlja je izgubila oko polovice koralja, a 20 posto Amazone je nestalo u samo 50 godina.

Znanstvenici smatraju da je na Zemlji već počelo šesto masovno izumiranje za koje je najodgovorniji  čovjek. Nedavne analize pokazale su da je od početka civilizacije čovječanstvo uništilo 83% svih sisavaca i polovicu biljaka te da će, čak ako bi se uništenje zaustavilo odmah, trebati 5-7 milijuna godina za oporavak prirodnog svijeta.

Izvještaj govori i o važnosti prirode za zdravlje i dobrobit ljudi, kao i za dobrobit društva i ekonomije. Godišnje nam priroda daje usluge vrijedne oko 125 bilijuna dolara, osigurava svjež zrak, čistu vodu, hranu, energiju, lijekove i druge proizvode. S druge strane čovjek svojim aktivnostima uništava prirodu i ugrožava kako današnje tako buduće naraštaje.

U najugroženija svjetska područja spadaju područja Južne i Srednje Amerike gdje opadanje populacije kralježnjaka iznosi 89 % i to zbog deforestacije šuma koja su bila područja bogatog divljeg svijeta. U tropskoj savani Cerrado svaka dva mjeseca nestane područje veličine Velikog Londona.

Carter Roberts, predsjednik i izvršni direktor tvrtke WWF-US izjavio je da su prirodni sustavi važni za  opstanak čovjeka, a da se svakim danom šume, oceani i rijeke smanjuju. Sve to nas upozorava da moramo promijeniti smjer i da je vrijeme da uravnotežimo svoju potrošnju s potrebama prirode i zaštitimo svoj planet koji je ujedno i naš jedini dom.

WWF je uputio poziv pojednicima, tvrtkama te vladama država da predlože okvirne sporazume i tako doprinesu obnovi bioraznolikosti.
Plan WWF je donjeti Globalni sporazum za očuvanje prirode kojim bi se pokušalo zaustaviti ove alarmantne trendove.

Ines Karabatić naša je novinarka i kolumnistica koja pokriva vanjsku politiku i ostale vijesti iz svijeta, a rado prati i teme iz kulture, znanosti i života.
Podijeli objavu